INVIGNING AV KULTURVANDRING HAMARKULLEN

Kl 13.00 - Folkets hus, Hammarsalen 
Gilbert Ohlson, representant i HAM-SAM hälsar välkommen.

 

Kl 13.05 

INVIGNING - Årets Kulturvandring invigs av flera medverkande aktörer 

 

GUIDADE VISNINGAR OCH RUNDTUR UNDER KULTURVANDRINGEN

 

Kl. 12.30 -15.30
TEMPELTUR   Hammarkullen/Angered
Dagens tur tar oss till Angereds moské, S:t Paulus av korsets katolska kyrkan, Gurdwara Sri Guru Singh Sabhas Sikh tempel och S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrka. Turen guidas av Emanuel Furbacken - samordnare för ekumenik och religionsmöten, Angereds församling.
Arr: Angereds Interreligiösa Råd Tro & Respekt,  lokala föreningar, Angereds stadsdelsförvaltning och Hammarkullen 365/Kulturvandring i Hammarkullen.

 

Kl. 14.00 - 16.00

Mellanrum på väg

Följ med oss på en vandrande mellanrumseminarium i Hammarkullen då vi besöker Kulturvandring i Hammarkullen. Vi träffas utanför utgången från Hammarkullestationen. Vi besöker därefter olika platser i Hammarkullen med guidning, bl.a. Chalmers arkitekturstudenter som har skapat kring temat " Interpretations of Collaborative Pedagogies,Emboided and Interaktive". Vi avrundar med fika och ett kort samtal på Mixgården. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris.

Arr: Mellanrum på väg.  

 

kl. 14.30 

Konstvandring i Hammarkullen

Vi bjuder på en guidad tur i Hammarkullen för att titta på konstverk som finns ute i området. Vi besöker platser där muralmålningar och mosaikverk finns placerade.

Turen varar ca 45 min. Samling vid entrén till Folkets hus.

 

kl. 15.00

Guidad visning av utställningen "El Sistema - musik,glädje och gemenskap i Hammarkullen"  

Under Kulturvandring i Hammarkullen kommer fotografen Bertil Håkansson att göra en guidad visning i utställningshallen och berätta och sitt arbete.  Samlig för alla intresserade i Folkets hus foajén. Utställningen visas i Hammarkullens Konsthall fram till 25 oktober.

 

1 - Hammarkullens Folkets hus - Hammarkulletorget 62 B

 

Foajén:

INFO punkt - Här kan du hämta kulturvandringsprogram och få information och svar på dina frågor.

 

Göteborgs Naturhistoriska museum

Är du nyfiken på hur det är att känna på en päls av en säl, grävling eller skinnet av en haj? Eller deras skelett? Kom och besök oss under kulturvandringen. Här har du möjlighet att bli riktigt museal och titta på skinn och ben på nära håll, och göra ett lite detektivarbete. Kan du föra pälsen dit den hör hemma - med rätt skelett? Museets personal guidar dig i att hitta rätt!

Kulturhuset Blå Stället 
2019 fyller Blå Stället 40 år - det första kommunala kulturhuset som byggdes i en förort. Höstprogrammet för Blå Stället är fylld av konst, samhällssamtal, barnprogram, stickkafé, musik, och mycket mer. Kulturhuset Blå Stället kommer att ha informationsbord under kulturvandring i Hammarkullen. Kom gärna förbi för mer information om höstprogrammet och mycket mer!

 

Alfons salen:

kl. 12.00 - 17.30

GIBCA Extended Hammarkullen - en sammanflätning av oskiljaktiga olikheter

En grupp konstnärer från flera länder verksamma i Göteborg och sammankopplad till Hammarkullen som plats gestaltar biennalens tematik i en grupputställning.

Hammarkullen är en plats som präglas av internationalisering, sammankopplad med det som har hänt och händer i världen, med folk från alla kontinenter kom till Sverige som arbetskraft, som politisk flyktingar, på grund av krig och eller av andra orsaker. 

Medverkande konstnärer: Rose-Marie Boufadene, Lorena Montes, Sebastian Villabona, Johan Roman och 11:an Visual Art group: Ronak Azeez, Hanna Al Sultani, Sawsen Tawfiq, Faruq Faaiq Omer, Mehdi Al Shawi, Khalid Baban, Samir Fatohe, Jamil Jabbar.

 

Musikuppträdande:

 

kl. 13.30  och kl. 15.15

Alan Haksten - Kompositör, dragspelare och gitarrist från Argentina. Med sitt dragspel kommer Alan ge solokonsert inom klassisk, ny tango samt argentinsk folkmusik.

 

Ronja salen:

kl. 12.00 - 17.00

MIN RESVÄSKA har öppet hus på Kulturvandring i Hammarkullen!

Syftet med projektet är att skapa ett forum där nyanlända barn skall känna sig trygga, sedda, få kompisar och göra kreativa aktiviteter som att skapa film, foto, konst och mycket annat under professionell ledning. Eftersom projektet utgör en sort minnesfabrik finns det utrymme att tillsammans skapa och dokumentera nya minnen i det nya landet. För mer information gå in på www.minresvaska.com

 

Kl. 14.30 - 15.00

Vernissage av muralmålning skapad av barnen som medverkar i projektet med mexikanska konstnären SENS.

Barnen kommer att berätta om sina tankar kring muralens tema som anknyter till barnkonventionen.

 

Nya konsthallen:

kl. 12.00 - 17.30  

Fotoutställning av Carlos Atena: VENEDIG OCH KARNEVALEN

Karnevalen i Venedig är känd i hela världen, den pågår under de två sista veckorna i februari och är en av de viktigaste händelserna i staden. Med mina bilder vill jag visa det vackra Venedig och den festliga karnevalen. Utställningen visas till 15 oktober.

Hammarsalen:

 

Utställning - Eleverna i klass 3 B på Hammarkullsskolan har tillsammans med den mexikanske konstnären Sens gjort en muralmålning på Hammarkullens bibliotek. Se vad eleverna har målat, tänkt och känt under arbetets gång. Ett samarbete mellan Hammarkullen 365, Hammarkullsskolan och Folkets Hus.

 

Angereds Hembygdsgille har sin verksamhet i Hammarkullen, Hjällbo och Eriksbo.

De kommer att informera om föreningen, samt sälja hemvävda mattor och annat hantverk.

 

Mariakyrkan i Hammarkullen

"En stunds andakt tillsammans i världen". Fairtrade produkter samt fika finns till försäljning.

 

Hantverk och matmarknad

Traditionella bolivianska hantverk av alpacka garn och ull med mera. Mat från Mellanöstern, bakelser från Latinamerika, samt mycket mer.

 

Programmet i Hammarsalen:

 

Kl. 12.45 

Musikuppträdande med Dalabergskören under ledning av David Bäck

Dalabergskören är kören för dig som älskar att sjunga, oavsett om du är van eller inte. Vi gör olika konserter, antingen själva eller i spännande samarbeten. Några av höjdpunkterna är de årliga vår- och julkonserterna. Viktigt för oss är glädje, gemenskap och omsorg.

 

Kl. 13.00 

Gilbert Ohlson, representant i HAM-SAM (Hammarkullen samarbetsråd) hälsar välkommen

 

Kl. 13.05 

INVIGNING - Årets Kulturvandring invigs av flera medverkande aktörer

 

 

Kl.. 13.30

Vernissage av utställning med elever i klass 3 B på Hammarkullsskolan tillsammans med konstnären SENS

 

Kl. 14.00 

Musikuppträdande - EL SISTEMA : med musiken som verktyg för ett bättre samhälle
El Sistema är en världsomspännande rörelse som med musikens kraft hjälper människor att påverka sina liv till det bättre. El Sistema Hammarkullen är en orkester och kör-skola. Här får barn från 4-19 år lära sig spela orkesterinstrument och sjunga i grupp. El Sistema är en del av Kulturskolan Angered.

 

Kl. 15.00 

Kang Le Hua Ren – Kinesiska föreningen

Föreningens kvinnogrupp kommer att visa och berätta om traditionella dräkter och festkläder från olika områden i Kina.

 

Kl. 15.30 

Musikuppträdande med KHANEVADE

Att uppleva KHANEVADE är som att lifta och bli upplockad av en gammal folkvagn, sjunga hits för full hals medan Nevadaöknen susar förbi utanför fönstret och upptäcka att man, trots att det är första gången man möts, har hittat en ny familj.

Vi som spelar är: Ola Terlegård - sång, gitarr, Blanche Terlegård - sång, percussion och Lars Edvardsson - bas.

 

Kl. 16. 15 

Vi avslutar programmet med musikuppträdande med The Music College

På The Music College får du hålla på med den sorts musik du är bra på, men som du med tiden blir ännu bättre på. Du utmanas också att tillsammans med dina klasskamrater spela olika stilar, så som elektronisk musik, Hiphop, folk-och världsmusik, Dj, R&B, rock, pop. Bakom The Music College står Högskolan för scen och musik och Folkhögskolan i Angered.

2 - Hammarkullens bibliotek - Hammarkulletorget 62 B

 

Hammarkullens bibliotek är sedan 1992 en mötesplats mitt på Hammarkulletorget. Biblioteket, som delar lokal med Medborgarkontoret i Hammarkullen, nyinvigdes i januari 2018 efter ett års omfattande renovering. Förutom medier för utlån erbjuder biblioteket kulturaktiviteter för barn, unga och vuxna, studieplatser och studiestöd för vuxna.

 

Utställning - Lara Omer  
Ung konstnär från Hammarkullen. Hon började måla vid tre års ålder och har under hennes unga år tecknat i flera olika tekniker. Hon har medverkat med Sätt färg på Göteborg i Hammarkullen med väggmålning och varit med på Kulturvandring i Hammarkullen. Hon har även engagerat sig i många olika utställningar tillsammans med andra barn i både Hammarkullen och Kortedala.

SCEN FÖR POESI OCH PROSA

I samarbete med Hammarkullens bibliotek.

 

Kl. 13.30 - 14.00

Öppen scen - där man har möjlighet att läsa egna eller andras dikter/texter. Anmälan sker på plats från och med kl. 12.00. Kom och läs eller lyssna och umgås i sann poetisk anda!

 

Kl. 14.15 - 14.45

Musikuppträdande med elever från The Music College

På The Music College får du hålla på med den sorts musik du är bra på, men som du med tiden blir ännu bättre på. Bakom The Music College står Högskolan för scen och musik och Folkhögskolan i Angered.

 

Kl. 15. 00 -  16.00

Angereds Författarskola
Elever och lärare från Angereds Författarskola läser från eget arbete. På Angereds Författarskola får du samtala med andra om egna texter. Här får du tid till att pröva och utveckla ditt skrivande, vilket uttryck du än har. Angereds Författarskola är en av fyra konstnärliga kurser på Folkhögskolan i Angered. Kursen ges även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

3 - Hammarträffen - Hammarkulletorget 62 A

Hammarträffen är en träffpunkt för seniorer i Hammarkullen, som har öppet hus under

kulturvandringen och bjuder på ett inspirerande och spännande program!

Hammarträffen bjuder på kaffe och småkaka. Varmt välkomna!

 

kl 13.00 - 15.oo

Hantverkscafé

Drop-in, ta med ett eget handarbete eller prova på något hos oss. Självklart kan du bara sitta ner och fika, prata och umgås också.

4 - Mixgården - Bredfjällsgatan 68

Öppet 12.00 - 17.00

Gårdens personal och Hammarkullens bästa ungdomar bjuder på en Kulturafton  med tema: PALESTINA-  Program med samtal, musik , mat och fika och en och annan överraskning ...

Under hela dagen serveras palestinskt inspirerad mat. Alla intäkter kommer att doneras till ungdomscentret Children and Youth Center (CYC) Shatila. MIXGÅRDEN  för Solidaritet!

 

Program:

 

Kl. 13 .00

Musikuppträdande med Aran Wehby som även kallas för A.W

Aran Wehby är en Göteborgs baserad rappare och poet. Det som utmärker honom och skiljer honom från många andra rappare är att hans texter är ärliga, känslosamma och meningsfulla. Aran har varit bokad på stora scener och stora festivaler allt från Stora Teatern, Summer Dreams festivalen, Hammarkullen karnevalen till festivaler i Stockholm och Uppsala. 

 

Kl. 14 

Föredrag med Debora Falk - vatteningenjör som har varit internationell observatör och följeslagare i Israel och Palestina genom Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel.

 

Kl. 15.00

Musikuppträdande med elever från The Music College

På The Music College får du hålla på med den sorts musik du är bra på, men som du med tiden blir ännu bättre på. Bakom The Music College står Högskolan för scen och musik och Folkhögskolan i Angered.

5 - Hammarkuleskolan - Gropens gård 36

 

Klass 3B på Hammarkullsskolan jobbar även i år med mexikanske muralmålaren Sens.

Se deras konst på tre ställen i Hammarkullen!!!

kl.13.30

Inviger eleverna utställningen på Folkets Hus

 

kl.14.00

Se deras muralmålning på biblioteket och sedan vandra vidare till Hammarkullsskolan och kolla in muraldraken med mera!

Dryck och snacks på skolan.

 

6 - Aktivitetshuset - Bredfjällsgatan 38 - 42

 

Alla utställningar är öppna från kl. 12.00 och fram till 17.30

 

Fotoutställning:

Boliviagruppen: ALBOR - historia och kultur genom teatern

Boliviagruppen kommer att visa bilder från "Centro ALBOR - arte y cultura", en boliviansk organisation som fokuserar på att använda teatern som ett instrument för att främja kulturutbyte.

Arrangeras av Boliviagruppen.

Kl 12.00 - 16.00 

Nordiska Akvarellmuseet

Pop-up: Kom och måla med oss!

Våga skapa med vatten och pigment! Prova på akvarellens spännande möjligheter tillsammans med oss från Nordiska Akvarellmuseet. Ung eller gammal spelar ingen roll, alla är välkomna och inga förkunskaper krävs. Vi har materialet och du står för skapandet. Fri entré.

Arrangeras av Nordiska Akvarellmuseet/ Kulturvandringen

Kl. 12.00 - 15.00

Chalmers Arkitekturskola 

Studenter från Chalmers Arkitekturskola, Master studio kurs för Design och planering för social integration, deltar i Kulturvandring i Hammarkullen.

Grupper av studenter kommer att interagera med besökare och lokala invånare genom att använda interaktiva ”bärbara” modeller som de har skapat under en veckas tid. Modellerna syftar till att skapa en dialog, en interaktion om olika aspekter kring lokal hållbarhet i Hammarkullen. Målet är att inspirera en produktiv, inkluderande samt öppen konversation om grannskap.

Kom och delta!

 

Kl 12.00- 17.30 

Program - För en fredskultur lokalt och globalt med Föreningen Fredens hus

Ordföranden i Fredens Hus Göteborg, Karin Utas Carlsson, berättar om föreningens arbete och visar utställning om vad föreningen står för. Samtal med besökande under dagen, samt litet bokbord.

kl. 12.30 Berthas systrar sjunger fredssånger

kl.13.00-14.00 Rättvis forumteater under ledning av Gunnar Larsson. Efter uppvärmning spelar gruppen upp sin egen forumteaterföreställning ”Not in my backyard” om den hemlöses utsatthet. Därefter får publiken hjälpa till att bryta de förtryckande situationerna i föreställningen samt vara delaktiga i en avslutande diskussion.

kl. 15.30 ”Försoning”. Karin Utas Carlsson visar bilder ur utställningen med samma namn och samtalar med publiken om förlåtelse, försoning och konstruktiv konflikthantering.


kl. 14.15 - 15 .00

Musikuppträdande med Dan Greider and TGDB

Dan Greider är en singer/songwriter från Vingåker som sedan länge bor i Gårdsten. Han skriver låtar som är lite mer poetiska, lite mer eftertänksamma och med sinne för arkaiska melodier. Det är en artist som bryr sig lite mer. Om samhället och om människorna. I november kommer debutplattan Bortom Bergen. Live kryddar han alltid musiken med starka poetiska tal mellan sångerna.
Välkommen att ta del av en ny spännande artist som inte lämnar någon oberörd!
Lyssna och följ honom på Spotify, Facebook och YouTube! Sök på Dan Greider & The Great Depression Band.

 

kl. 15.00

Musikuppträdande med elever från The Music College
På The Music College får du hålla på med den sorts musik du är bra på, men som du med tiden blir ännu bättre på. Du utmanas också att tillsammans med dina klasskamrater spela olika stilar, så som elektronisk musik, Hiphop, folk-och världsmusik, Dj, R&B, rock, pop. Bakom The Music College står Högskolan för scen och musik och Folkhögskolan i Angered.

7 - Hammarkullens Konsthall: Hammarkullen spårvangshållplats

 

Presenterar utställningen El Sistema - Musik för livet  

Journalisten och fotografen Bertil Håkansson bor i Hammarkullen och har följt El Sistema i stadsdelen sedan starten. Det sista halvåret har han varit med på repetitioner, konserter och turnéer. Han har lärt känna barnen och träffat deras föräldrar.
Utställningen visas till 25 oktober.
 

kl. 15.00

Guidad visning av utställning "El Sistema - musik,glädje och gemenskap i Hammarkullen"

Under Kulturvandring i Hammarkullen kommer fotografen Bertil Håkansson att göra en guidad visning i utställningshallen och berätta och sitt arbete. 

Alla utställningar är öppna från kl. 12.00 och fram till 17.30

 

Konst i Hammarkullen:

  • Lars Petersson – ”Betande får” - kom till 1981

Plats: Fasad vid Hammarkulletorget 60.

 

  • Birgitta Lorentzon "Steg - logaritmer - spiraler", muralt konstverk kom till 1985-86.

Plats: i trappan vid Hammarkulletorget.

 

  • Frida Oliv - "Terra" - kom till 2012

Plats: Hammarkullens spårvagnshållplats.

 

  • Frida Yngström - "Någon som du" - kom till 2012

Plats: Hammarkullens spårvagnshållplats.

 

  • Åsa Marie Bengtsson - "Intertwined" - kom till 2015

Plats: Hammarparken.

Konstvepa

Pernilla Persson Jahangiri har skapat originalen till vepan. Den är målad med hjälp av arbetslösa lärlingar och Stoby Måleri AB i ett tidigare Sätt Färg på-projekt. Sätt färg på Göteborg är ett projekt som färgsätter Göteborg inför 400-årsjubileet 2021. Projektet har vidare många mindre delprojekt med måleri i fokus, och i syfte att ge jobb och utveckling för unga.

Konstvepa finns på Bredfjällsgatan 24.

 

Mosaik i Hammarkullen:

 

  • "Mosaikverken" i Hammarparken, Sandeslätt och Bredfjällsgatan - kom till 2013-2014 och 2015 - 2016

Plats: Hammarparken, Sandeslätt, Hammarkulletorget och Bredfjällsgatans fontän.

Konstnärerna Saber Alipanah, Bibbi Forsman samt ungdomar från Hammarkullen.

Konstnärerna Saber Alipanah, Aram Azizi samt ungdomar från Hammarkullen.

Konstnären Saber Alipanah med ungdomar från Hammarkullen.

 

Mosaikverk – Hammarkullen - kom till 2017.
Konstnär: Saber Alipanah, Hammarkullen.

Plats: utanför spårvagnshållplats.

 

Mosaikverk uteplatsen Bredfjällsgatan 34 – 46 - kom till 2018.
Konstnär: Saber Alipanah, Hammarkullen samt elever från Hammarkullsskolan

 

Mural i Hammarkullen:

 

Muralmålning - "Viva Hammarkullen" - kom till 2014.
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med mexikanska konstnärer Fernando Ortiz och Luis Safa.

Plats: Hammarkulletorget 55-56.

 

Muralmålning utanför Mixgården - kom till 2015.
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med svenska konstnären Pernilla Persson Jahangiri.

 

Muralmålning - "Glädjen är..." kom till 2015.  
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med mexikanska konstnärer Arturo Munguia och Juan Ledezma. Gästkonstnär: Fernando Ortiz.

Plats: Hammarkulletorget 52 (mot parkering).

 

Rocio Soto -  "Hammarkullen, shared destination" - kom till 2015. Muralmålning.

Plats: Hammarsalen, Folkets hus.

 

Muralmålning - Karnevalen - kom till 2016. Konstnär CHARQUIPUNK - Chile

Plats: ingången till parkering P1 mittemot Bredfjällsgatan 2.

 

Muralmålning - Barnen i Hammarkullen - kom till 2016. Boende från Hammarkullen tillsammans med konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.

Plats: Bredfjällsgatan 26, ingång till parkering.

 

Muralmålning - Sin Limites/ Sin Fronteras /  Utan Gränser - kom till 2016.
Konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.

Plats: Bredfjällsgatan 32.

 

Muralmålning Artscape 2015 - AnimalitoLand

- Graciela Gonçalves är en argentinsk konstnär – och AnimalitoLand är hennes visuella universum. Hennes målningar föreställer ofta trolska, fantasifulla små djur i starka färger.

Plats: Bredfjällsgatan 46.

 

Muralmålning Artscape 2015 - Eine

- Världskänd gatukonstnär från London. Han skapar konstverk bestående av unika, ikoniska och färgglada bokstäver – ibland med längre meningar och budskap.

Plats: Bredfjällsgatan 34.

 

Muralmålning HUA/Hammarkullen Urban Art festival 2017 - Somos / Vi är  - kom till 2017.
Konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.
Plats: Bredfjällsgatan 26.

 

Muralmålning HUA 17 - El Principe Migrante/ Den Migrerande Prinsen  - kom till 2017. Konstnär: SENS - Querétaro, Mexiko.  
Plats: Bredfjällsgatan 66.

 

Muralmålning HUA 17 - Natura - kom till 2017.
Konstnär CHARQUIPUNK, Chile.

Plats: Bredfjällsgatan 2.

 

Muralmålning HUA 17 - kom till 2017.
Konstnär: Iman Josef Hussein, Hammarkullen- Sverige.
Plats: Gropens gård 11. 

 

Muralmålning HUA 17 -
konstnär Nabila Abdul Fattah, Sverige.
Plats: Gropens gård 12 

 

Muralmålning HUA 17 (Hammarkullen Urban Art festival) kollektiv muralvägg.

Plats: Bredfjällsgatan 2 – 24.

 

Muralmålning  -

Konstnär: SENS (Mex) med eleverna från klassen 2B på Hammarkullsskolan, kom till 2018

Plats: Hammarkullsskolan. Gropens Gård 36.

 

Muralmålningar  - Konstnär: SENS (Mex) med boende i Hammarkullen, kom till 2018.

Plats: Hammarkulletorget 13 - 19.

 

Muralmålning - Konstnär: SENS (Mex), kom till 2018.

Plats: Bredfjällsgatan 50.

 

Muralmålning  - Konstnär: Nando Murio (Mex), kom till 2018.

Plats: Nytorpsskolan. Bredfjällsgatan 70.

 

Årets muralmålningar!

 

Muralmålningar  - Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med boende i Hammarkullen.

Plats: Hammarkulletorget 25.

 

Muralmålning - Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med eleverna i klass 3B från Hammarkullsskolan.

Plats: Hammarkullens bibliotek. Hammarkulletorget 62B.

 

Muralmålning - Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med barnen från projektet "Min Resväska".

Plats: Folkets hus, vån 1. Hammarkulletorget 62B.

INFORMATION

 

Infopunkt - Folkets hus - Hammarkulletorget 62 B

Kafferservering kommer att finnas i Café Hammarkullen 

Vill du äta kan du välja följande platser: Mixgården 

Andra platser i Hammarkullen:

Glorias Pizzeria - Bredfjällsgatan 34 och  Araseden, Hammarkulletorget 61

 

Med reservation för eventuella ändringar.

Här kan du ladda ner hela program

  • Black Instagram Icon