1 - Folkets hus, Hammarkulletorget 62 B
Foajén
INFO punkt - Här kan du hämta kulturvandringsprogram och få information och svar på dina frågor.
Kl. 12.00 - 17.00 Medskapande berättelser (Chalmers Arkitekturskolan)
Studenter från Chalmers Arkitekturskola, masterskurs - Design and Planning for Social Inclusion - deltar i Kulturvandringen för 8:e gången i rad med ett exklusivt arbete. I år visas 8 korta ljud/video berättelser om platser som studenterna har undersökt för deras projektarbete i kursen. Platserna ligger i Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo, Rannebergen, Angered Centrum. Ljud/video berättelserna ingår i ett medskapande analysarbete om platsens historia och narrativ.
Kl. 12.00 - 17.30 Konstutställning:
Mirna Ticona - Måleri
Jag är Aymara-Quechua/indígena/india/invandrare och antikolonial, antirasistisk och antipatriarkal konstnär från Bolivia, nu bosatt och verksam i Sverige. Mitt arbete flätar samman konstnärlig kreativitet och politiskt engagemang för social rättvisa. Jag använder olika material och tekniker, från teckning, olja, tusch, akryl, akvarell, performance till muralmålning.
​
Alfons salen
Kl. 12.00 - 17.30 Konst- och fotoutställningar:
Johan Roman/ Blixt-ning - Photography and design
“I am a visual artist based in Gothenburg, Sweden. I work with photography and design, merging both fields into one concept, creating each piece from playing with artificial light sources, drawing misshapen light brushes and capturing them with the camera in order to make their respective post-production, adjusting highlights, shadows, and developing its unique color palette”.
Faruq Omer – Måleri
”Jag älskar att delta all slags konstnärlig- och tekniskarbete som utförs gemensamt i området. Detta påvisar kreativ energi som finns mellan boende i Hammarkullen. Individer med olika etnisktillhörighet, kultur och socialverklighet bor och lever sida vid sida med svenskar. Vi vill visa vikten av interaktion och social sammanhållning där kulturell mångfald leder till integration i Sverige. Vi vill tala till samhället i ett språk och detta språk är konst och kultur”.
Faruq Omer är född i Irak och kom till Sverige 1985. Han är konstnär och lärare.
Yarko Rhea - Fotografi
Yarko Rhea Salazar är utbildad fotograf på New York Institute of Photography. Yarko har fotograferat Hammarkullekarnevalen sedan flera år tillbaka och betraktar därför sig själv som en del av den anrika festen.
“Jag vill visa att även i de gråa nyanserna som finns i livet, så kan man även hitta glädje, lycka, dans och hoppet i små glädjeämnen, karnevalen är en av dessa", Yarko Rhea Salazar.
Carlos Atenas - Fotografi: Hammarkullekarnevalen
​
Karnevalen i Hammarkullen startade 1974 och är Sveriges största karneval. Under tre dagar samlas tusentals människor för att lyssna på musik, dansa, äta gott och umgås. Varje år drar karnevalen igång sista helgen i maj.
Kl. 14.50 - Konstnärsamtal med Mona Hussein
Mona Hussein är en ung fotograf boende i Hammarkullen som visar sina bilder i Hammarkullens Konsthall. Hennes drivkraft är att visa och tillgängliggöra sina bilder offentligt som hon själv önskat se när hon växte upp i Göteborg. Efter samtalet finns det möjlighet till en guidad visning i utställningshallen.
Nya konsthallen
Kl. 12.00 - 17.30
Jens S Jensen - Fotografi
​
I utställningen presenteras ett antal av Jens S Jensens svartvita bilder. Jens S Jensen var en av våra främsta dokumentärfotografer. Mellan 1973 och 2013 dokumenterade han boende i miljonprogrammets Hammarkullen. Fotopaneler är en av utställningen "Jobba, leva, bo - bilder av ett samhället" som visades på Göteborgs Stadsmuseet 2018 - 2019.
​
Hammarsalen
Mariakyrkan i Hammarkullen
"En stunds andakt tillsammans i världen". Fairtrade produkter samt fika finns till försäljning.
​
Kl. 12.00 - 13.00
Hammarkullen i bilder
Bildspel av Jose Romero.
Kl. 13.00
Föreningen Jatun Masis Suecia - Dansuppträdande
För två år sedan föddes en ny grupp i Hammarkullen med syfte att introducera en ny dans - Salay - i Hamarkullekarnevalen. Gruppen berättar om dräkterna och dansen som är en bladning av olika folkdanser från tre regioner i Bolivia.
Kl.13.30
Grupo Bolivia - Dansuppträdande
Gruppen startade 2012 och har dansat sedan dess i Hammarkullekarnevalen. Under programmet kommer gruppen att presentera: Morenada, Llamerada, Kullawada och Chutas y Pepinos och berätta om danserna och dräkterna som kommer från flera område i Bolivia.
Kl. 14.30
Musikuppträdande EL SISTEMA : med musiken som verktyg för ett bättre samhälle
El Sistema är en världsomspännande rörelse som med musikens kraft hjälper människor att påverka sina liv till det bättre. El Sistema Hammarkullen är en orkester och kör-skola. Här får barn från 4-19 år lära sig spela orkesterinstrument och sjunga i grupp. El Sistema är en del av Kulturskolan Angered.
Kl. 14.50
Hammarkullen i bilder
Jose Romero - Hammarkullebo presenterar bildspel med bilder från Hammarkullen.
Besökare får möjlighet att se förändringar i området genom ombyggnation i Folkets hus och i Hammarparken.
Kl. 15.10 - 15.30
Musikuppträdande
EL SISTEMA : med musiken som verktyg för ett bättre samhälle.
Sveriges första El Sistema-verksamhet startade i Hammarkullen i Angered 2010. Genom ett samarbete mellan Kulturskolan Angered och Göteborg Symfoniker formades verksamheten som kom att få många efterföljare. Nu finns El Sistema i flera av Göteborgs kulturskolor och undervisningen bedrivs framför allt i förskolor, i fritidshem och på barn och ungas fritid.
Kl. 15.45 - 16.30
Musikuppträdande med KHANEVADE
2011 flyttade Ola Terlegård till Hammarkullen och fick snart vänner som delade samma glädje och kärlek till musik. Tillsammans började de utforska slumrande låtskatten som legat länge i Olas gömmor. Khanevade (familj på persiska) var född och Kulturvandringen blev det självklara forumet för att dela musiken med fler. Musikaliskt kan Khanevade beskrivas som alternativ pop eller experimentell singersongwriter.
Medverkande: Ola Terlegård, sång och gitarr. Blanche Terlegård, sång och percussion. Lars Edvardsson, bas och trumpet. Koen Braak, saxofon. Jonatan Hagsgård, trummor och percussion. Jonas Franzén, elgitarr.
Kl. 17.00 - 17.15
Musikuppträdande Förening CC Libertad - musikuppträdande med Sikuris.
Zampoñas grupp på scen som spelar traditionell musik från Bolivia.
Kl. 17.15 - 18.00
Vi avslutar programmet med musikuppträdande med Alan Haksten ensemble
Alan Haksten Ensemble är en nytangokvartett bestående av musiker från Argentina, Sverige och Finland, och som är baserad i Göteborg.
Medverkande: Pelle Bolander – violin, Pia Henoch – cello, Antti Lähdesmäki – piano, Alan Haksten – dragspel och komposition. Under programmet finns det möjlighet till dansgolv.
​
2 - Hammarkullens bibliotek, Hammarkulletorget 62 B
I år medverkar biblioteket med en fönsterutställning.
Hos biblioteket kan du bland annat se foton från Hammarkullen, böcker om Hammarkullen samt teckningar ritade av klass 3B på Hammarkullsskolan. Teckningarna gjordes tillsammans med muralmålaren Sens som senare också förevigade teckningarna med en målning i biblioteket.
Välkommen till biblioteket under ordinarie öppettider för att se Sens väggmålning eller för att låna böcker om Hammarkullen.
Utställningar som visas i bibliotekets skyltfönster:
Hammarkullen 50 år och Medskapande Konst - barnen från Hammarkullsskolan med konstnären SENS, Mexiko.
3 - Folkhögskolan i Angered, Hammarkulletorget 61
Kl. 14.00 - 16.00
Kl. 14.00
Musikuppträdande med elever från The Music College
På The Music College får du hålla på med den sorts musik du är bra på, och som du med tiden blir ännu bättre på. Bakom The Music College står Högskolan för scen och musik och Folkhögskolan i Angered.
Kl. 15.00
Scen för poesi och prosa med Angereds Författarskola
Elever och lärare från Angereds Författarskola läser från eget arbete. På Angereds Författarskola får du samtala med andra om egna texter. Här får du tid till att pröva och utveckla ditt skrivande, vilket uttryck du än har. Angereds Författarskola är en av fyra konstnärligakurser på Folkhögskolan i Angered. Kursen ges även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet.
4 - Mixgården, Hammarkulletorget 63
​
Kl. 12.00 - 17.00
Hammarkullens kaxiga konstnärliga barn tillsammans med Mixgården bjuder på en Kulturafton med tema Solidaritet och samlar in pengar till Flyktingbarn på Lesbos.
Program med samtal, musik, mat och fika och en och annan överraskning ...
Passa på och smaka på gårdens världsberömda Linsgryta a la Mixgården, även i vego-variant och fika hela dagen. Alla intäkter kommer att doneras till flyktingbarnen på Lesbos.
Från kl. 12 i Hammarparken - Barnen i Hammarkullen grillar till förmån för flyktingbarn i Lesbos. Kom gärna förbi för att samtala och äta gott!
​
Kl. 13.00
Panelsamtal med barnen om deras tankar om hur är det att vara flyktingbarn
Kl. 14.00
Musikuppträdande med Dan Greider & The Great Drepression Band
Kl. 14.30
Samtal med inbjudna gäster
Kl. 15.00
Fredens hus berättar om sitt arbete för en fredskultur på lokal och global nivå där vi tillsammans skapar den värld vi vill leva i utan förtryck och våld, främlingsfientlighet och rasism.
Kl. 15.30 - 16.30
Musikuppträdande med elever från The Music College
Kl. 12.00 - 17.00
Jens S Jensens Hammarkullen - fotoutställning
Mixgården uppmärksammar fotografen Jens S Jensens arbete där kameran, bandspelaren och skrivmaskinen fungerade som verktyg i en kamp för ett bättre samhälle.
I utställningen presenteras ett antal av Jens S Jensens svartvita bilder samt nytagna bilder med Mixgårdens ungdomar.
Kl. 12.30 - 16.30
Fredens hus
Den ideella föreningen Fredens Hus Göteborg informerar med utställning, material och tipsrunda. Föreningen arbetar med möten, samtal och träning i konflikthantering och hur man ingriper mot våld och förtryck. Den vänder sig till ungdomar och vuxna, gärna i Hammarkullen där föreningen finns i Aktivitetshuset. På hemsidan http://www.fredenshusgoteborg.se/ beskrivs fortlöpande föreningens aktiviteter. Vi samarbetar med andra freds- och miljöföreningar och med enskilda som vill inspirera och verka för våra gemensamma mål.
5 - Hammarkullens Konsthall, Hammarkullen spårvangshållplats
ORION - Utställningen är en serie fotografier av Mona Hussein, ung fotograf boende i Hammarkullen. Hennes drivkraft är att visa och tillgängliggöra sina bilder offentligt som hon själv önskat se när hon växte upp i Göteborg. Om utställningen Orion säger hon - "Det är en utställning som inte handlar om vad du ser, utan hur du ser på den". Visas 28/8—31/10 2020.
6 - Hammarkullens Parklek, Hammarkulletorget 62C / Hammarparken
​
Kl. 11 - 16 Hammarkullens Parklek är öppet för barn, unga och deras föräldrar.
Fokus ligger på utomhusaktiviteter, exempelvis som spel och skapande verksamhet.
Under Kulturvandring kan barnen vara med på kreativ workshop och slöjda nytt av gammalt.
Kl. 12 - 16
Hammarkullens kaxiga konstnärliga barn tillsammans med Mixgården samlar in pengar på tema Solidaritet till Flyktingbarn på Lesbos.
​
Kl. 13.15 - 15.30
Återbruksslöjd med Marise Silva Lember
Marise Silva Lember som är återbrukskonstnär och slöjdare kommer tillsammans med deltagare göra höstlyktor.
​
7 - Fixoteket, Bredfjällsgatan 46
​
Kl. 13 - 16
Pyssel på Fixoteket på Kulturvandringvandringen
”På Fixoteket kan du smycka ut och pimpa ett valfritt plagg, antingen genom att sy eller måla på ditt plagg. Har du inget eget plagg med dig, hittar du kanske något hos oss. På Fixoteket är allt gratis, så väl mött och varmt välkommen!”.
8 - Öppen Ateljé, Sandeslätt 43
Kl. 13.00 till 16.00
Saber Rezgar Alipanah är mångsidig konstnär, skådespelare, regissör och manusförfattare.
”Jag är idag konstnärligledare för Mosaikfabriken. Under Kulturvandringen kan du/ni besöka min ateljé i Hammarkullen där jag visar mosaikverk och måleri”.
​
GUIDADE VISNINGAR OCH RUNDTUR UNDER KULTURVANDRINGEN
Kl. 14.00 - 15.00
Stadsvandring i Hammarkullen
Göteborg under 1900-talet i takt med utbyggnad av järnväg och industri ledde till att Angereds befolkning näst intill fördubblades. Och 60 år senare var Hammarkullen den modernaste nya stadsdelen. Angered planerades få trehundratusen invånare. En viktig faktor för barn och ungdomarnas självständiga utomhusliv i området var ett så kallad trafikseparering, vilket exempelvis innebär att biltrafiken hålls undan.
Samling kl. 13.55 i Folkets hus.
Sanja Peter antikvarie, Göteborgs stadsmuseum
Kl. 12.30 och kl. 15.15
Konstvandring i Hammarkullen
Vi bjuder på en guidad tur i Hammarkullen för att titta på konstverk som finns i området. Vi besöker platser där muralmålningar och mosaikverk finns placerade.
Turen varar ca 45 min. Samling vid entrén till Folkets hus.
Alla utställningar är öppna från kl. 12.00 och fram till 17.30
Konst i Hammarkullen:
​
Lars Petersson – ”Betande får” (1981).
Plats: Fasad vid Hammarkulletorget 60.
Birgitta Lorentzon "Steg - logaritmer - spiraler", muralt konstverk (1985-86).
Plats: Trappan vid Hammarkulletorget.
Frida Oliv - "Terra" (2012).
Plats: Hammarkullens spårvagnshållplats.
Frida Yngström - "Någon som du" (2012).
Plats: Hammarkullens spårvagnshållplats.
Åsa Marie Bengtsson - "Intertwined" (2015).
Plats: Hammarparken.
Konstvepa
Pernilla Persson Jahangiri har skapat originalen till vepan. Den är målad med hjälp av arbetslösa lärlingar och Stoby Måleri AB i ett tidigare Sätt Färg på-projekt. Sätt färg på Göteborg är ett projekt som färgsätter Göteborg inför 400-årsjubileet 2021. Projektet har vidare många mindre delprojekt med måleri i fokus, i syfte att ge jobb och utveckling för unga.
Konstvepa finns på Bredfjällsgatan 24.
Mosaik i Hammarkullen:
"Mosaikverken" i Hammarparken, Sandeslätt och Bredfjällsgatan (2013 – 2014 och 2015 – 2016).
Plats: Hammarparken, Sandeslätt, Hammarkulletorget och Bredfjällsgatans fontän.
Konstnärerna Saber Alipanah, Bibbi Forsman samt ungdomar från Hammarkullen.
Konstnärerna Saber Alipanah, Aram Azizi samt ungdomar från Hammarkullen.
Konstnären Saber Alipanah med ungdomar från Hammarkullen.
Mosaikverk – Hammarkullen (2017).
Konstnär: Saber Alipanah, Hammarkullen.
Plats: utanför spårvagnshållplats.
Mosaikverk uteplats på Bredfjällsgatan 34 – 46 (2018).
Konstnär: Saber Alipanah, Hammarkullen samt elever från Hammarkullsskolan.
Mural i Hammarkullen
Muralmålning - "Viva Hammarkullen" (2014).
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med mexikanska konstnärer Fernando Ortiz
och Luis Safa.
Plats: Hammarkulletorget 55-56.
Muralmålning utanför Mixgården (2015).
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med svenska konstnären Pernilla Persson Jahangiri.
Muralmålning - "Glädjen är..." (2015).
Ungdomar från Hammarkullen tillsammans med mexikanska konstnärer Arturo Munguia och Juan Ledezma. Gästkonstnär: Fernando Ortiz.
Plats: Hammarkulletorget 52 (mot parkering).
Muralmålning - "Hammarkullen, shared destination" (2015).
Konstnär: Rocio Soto.
Plats: Hammarsalen, Folkets hus.
Muralmålning - "Karnevalen" (2016).
Konstnär: CHARQUIPUNK, Chile.
Plats: Ingång till parkering P1 mittemot Bredfjällsgatan 2.
Muralmålning - "Barnen i Hammarkullen" (2016).
Boende från Hammarkullen tillsammans med konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.
Plats: Bredfjällsgatan 26, ingång till parkering.
Muralmålning - "Sin Limites, Sin Fronteras / Utan Gränser" (2016).
Konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.
Plats: Bredfjällsgatan 32.
Muralmålning Artscape 2015 - AnimalitoLand
Graciela Gonçalves är en argentinsk konstnär och AnimalitoLand är hennes visuella universum. Hennes målningar föreställer ofta trolska, fantasifulla smådjur i starka färger.
Plats: Bredfjällsgatan 46.
Muralmålning Artscape 2015 - Eine
Eine är en världskänd gatukonstnär från London. Han skapar konstverk bestående av unika, ikoniska och färgglada bokstäver – ibland med längre meningar och budskap.
Plats: Bredfjällsgatan 34.
Muralmålning HUA/Hammarkullen Urban Art festival 2017 - "Somos / Vi är" (2017).
Konstduo Himed & Reyben - Querétaro, Mexiko.
Plats: Bredfjällsgatan 26.
Muralmålning HUA 17 - "El Principe Migrante/ Den Migrerande Prinsen" (2017).
Konstnär: SENS - Querétaro, Mexiko.
Plats: Bredfjällsgatan 66.
Muralmålning HUA 17 - "Natura" (2017).
Konstnär: CHARQUIPUNK, Chile.
Plats: Bredfjällsgatan 2.
Muralmålning HUA 17 (2017).
Konstnär: Iman Josef Hussein, Hammarkullen- Sverige.
Plats: Gropens gård 11.
Muralmålning HUA 17 (2017).
Konstnär: Nabila Abdul Fattah, Sverige.
Plats: Gropens gård 12.
Muralmålning HUA 17 (2017).
Hammarkullen Urban Art festival - kollektiv muralvägg.
Plats: Bredfjällsgatan 2 – 24.
Muralmålning (2018).
Konstnär: SENS (Mex) med elever från klassen 2B på Hammarkullsskolan.
Plats: Hammarkullsskolan, Gropens Gård 36.
Muralmålningar (2018).
Konstnär: SENS (Mex) med boende i Hammarkullen.
Plats: Hammarkulletorget 13 - 19.
Muralmålning - "La Protectora/ Beskyddaren" (2018).
Konstnär: SENS (Mex).
Plats: Bredfjällsgatan 50.
Muralmålning - "På väg till skolan" (2018).
Konstnär: Nando Murio (Mex).
Plats: Nytorpsskolan. Bredfjällsgatan 70.
Muralmålning - " I havet och i rymden " (2019).
Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med boende i Hammarkullen.
Plats: Hammarkulletorget 25.
Muralmålning - "Piñata de los deseos/ Önskarnas piñata" (2019).
Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med elever i klass 3B från Hammarkullsskolan.
Plats: Hammarkullens bibliotek. Hammarkulletorget 62B.
Muralmålning "Barnens rätt till..." (2019).
Konstnär: SENS (Mex) tillsammans med barnen från projektet "Min Resväska".
Plats: Folkets hus, vån 1. Hammarkulletorget 62B.
​
Här kan du se hela programmet