
Detta år under kulturvandring uppmärksammar vi Hammarkullekarnevalen
Hammarkullekarnevalen är unik genom att den inte utgår från en tradition eller ett lands danser och musik, utan har skapats i samspel mellan många olika kulturer i Hammarkullen i Göteborg. Hammarkullen har, i sin tur, präglats av den årliga karnevalen, som sedan 1974 intar gångvägar och gator varje år sista helgen i maj.
Hammarkullekarnevalens danser tar ofta avstamp i månghundraåriga traditioner. Samtidigt tar karnevalens dansgrupper hela tiden intryck av varandra och av det omgivande samhället. När de över 1 000 dansarna gungar fram genom publikhavet är det varje år ett nytt skådespel.
2020 erkändes Hammarkullekarnevalen i Sveriges nationella förteckning “Levande traditioner”. Förteckningen listar immateriella kulturarv i Sverige, som ett led i arbetet med Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Immateriella kulturarv är kulturarv som man inte kan röra vid, exempelvis ritualer, traditioner, danser, sånger och berättelser.
Lär dig mer om Hammarkullekarnevalen
projektet Rötter och fötter hade som mål att få Hammarkullekarnevalen erkänd som levande kulturarv här
Lär dig mer om immateriellt kulturarv. En kunskapsbank om ett kulturarv som finns överallt, men som inte går att ta på. här
Mer info om Hammarkullekarnevalen här